PERFORMANCE INDICATORS OF ROAD PAVEMENTS

Tuesday 21 October 2003 (1.30 – 5.00 p.m.)

SESSION AGENDA & INTRODUCTORY REPORT

SESSION AGENDA

PART 1: PRESENTATION

Chair: Mr. Gabriele CAMOMILLA (Member of PIARC C6/ITALY) Co-Chair: Mr. Ivan SCAZZIGA (Member of PIARC C1/SWITZERLAND)

1. Introduction: Differences and common points between C1 and C6

Mr. Gabriele CAMOMILLA (Member of PIARC C6/ITALY)

2. Client expectations from a good pavement

Mr. James SORENSON (English-speaking Secretary of PIARC C6/USA)

- 3. Available measurement methods for a broad range of surface characteristics
- Mr. Brian FERNE (Member of PIARC C1/UK)
- 4. Reliability of measuring equipment for construction control and condition monitoring
- Mr. Michel BOULET (Member of PIARC C1/FRANCE)

5. Experience of different countries relates on the use of measurement values

Prof. Paulo Antonio ALVES PEREIRA (Member of PIARC C6/PORTUGAL)

6. Summary and conclusions of the session Part 1

Mr. Gabriele CAMOMILLA (Session Chair, member of PIARC C6/ITALY)

PART 2: PANEL DISCUSSION

Chair: Mr. Ivan SCAZZIGA (Member of PIARC C1/SWITZERLAND) Co-Chair: Mr. Gabriele CAMOMILLA (Member of PIARC C6/ITALY)

1. Introduction: Explanation of the session Part 2

Mr. Ivan SCAZZIGA (Member of PIARC C1/SWITZERLAND)

2. Example case study

- Mr. Gabriele CAMOMILLA (Member of PIARC C6/ITALY)
- 3. Panel discussion
- 4. Summary and conclusion of the session Part 2

Mr. Ivan SCAZZIGA (Member of PIARC C1/SWITZERLAND) PIARC . 2 . 22.56.E - 2003

CONTENTS

Contents .		.3
C1/C6 Joi	nt Session	.4
PART 1	- Chair: G. Camomilla (Italy, C6) Co-Chair: I. Scazziga (Switzerland, C1)	.4
13.30	Introduction, G. Camomilla, 10 minutes	.4
13.40	Jim Sorensen (USA – FHWA, C6), 15 minutes	.4
13.55	Brian Ferne (UK - TRL, C1), 20 minutes	.4
14.15	Michel Boulet (France – LCPC, C1) 20 minutes	.5
14.35	Paulo Pereira (Portugal, Minho University, C6) 20 minutes	.5
14.55	Summary and conclusions Part 1, G. Camomilla, 5 minutes	.5
PART 2	- Chair: I. Scazziga, Co-Chair: G. Camomilla	.5
15.30	Introduction, I. Scazziga, 5 minutes	.5
15.35	G. Camomilla, Example case study, 20 minutes	.5
15.55	Panel discussion, duration 1 hour	.6
16.55	Summary and conclusions Part 2, I. Scazziga, 5 minutes	.6

C1/C6 JOINT SESSION

The session is organised in two distinct parts with invited presentations during the first part and a panel discussion with subsequent involvement of the audience in the second part.

PART 1 - Chair: G. Camomilla (Italy, C6) Co-Chair: I. Scazziga (Switzerland, C1)

The first part of the Seminar will show the differences in interests and aims of the two Committees and their joint effort towards achievement of the common goal of advanced methods of road management with the use of performance indicators for pavement surfaces. Examples and ideas for the development and improvement will be given.

13.30 Introduction, G. Camomilla, 10 minutes

Differences and common points between C1 and C6

- C1 studies the technologies for measuring and quantifying road and airfield surface characteristics, according to the slogan of C1: "Monitoring of pavement surface characteristics is essential for the safety and comfort of road and airfield users".
- C6 studies the methodologies by which this information can lead to pavements satisfying user (client) needs and the associated costs and related activities, according to the slogan of C6: "Performance indicators provide the best results for users and community at minimum life cycle costs".

13.40 Jim Sorensen (USA – FHWA, C6), 15 minutes

Client expectations from a good pavement

From data gathered by C6 through inquiries and performance monitoring in different countries the expectations from a good pavement are focussed on the aspects of safety, comfort, absence of spray (water projections under rainy conditions), and quietness of the pavement.

13.55 Brian Ferne (UK - TRL, C1), 20 minutes

Available measurement methods for a broad range of surface characteristics

The presentation gives an overview of the different effects generated by the quality of road surfaces and the technologies available to quantify specific surface characteristics.

14.15 Michel Boulet (France – LCPC, C1) 20 minutes

Reliability of measuring equipment for construction control and condition monitoring

The presentation will deal with current efforts to standardise quality levels of measuring equipment and address the issues of required reliability in construction control and monitoring of in-service roads

14.35 Paulo Pereira (Portugal, Minho University, C6) 20 minutes

This summary presentation covering the experience of different countries relates on the use of measurement values developed by C1 do derive performance indicators which

- evaluate the condition of the pavement from different points of view,
- allow to determine the condition achieved after a number of maintenance and rehabilitation treatments,
- and relate the expenditure and user discomfort (costs) to the obtained results.

14.55 Summary and conclusions Part 1, G. Camomilla, 5 minutes

PART 2 - Chair: I. Scazziga, Co-Chair: G. Camomilla

15.30 Introduction, I. Scazziga, 5 minutes

Explanation of the second part of the session with the presentation of the three topics proposed for the panel discussion:

1 – how should pavement condition data be used in management and maintenance of pavements,

2 – pavement performance indicators: role and importance in the overall management of roads,

3 – costs and benefits of these approaches.

15.35 G. Camomilla, Example case study, 20 minutes

This short presentation provides the background to the following panel (and general) discussion. A case study presents the use of an innovative management approach where performance indicators are used to keep control of maintenance and rehabilitation costs and of the benefits for the user.

15.55 Panel discussion, duration 1 hour

Composition of the panel:

- Mr. Günter Breyer (Austria)
- Mr. Brian Ferne (UK)
- Mr Maruyama (Japan)
- Mr Gary Norwell (Australia)
- Mr Gustav Rhode (South Africa)

The panel discussion will be based upon the questions indicated above and the background provided by the case study. After a series of statements by the panel members the discussion will be opened to the general audience.

16.55 Summary and conclusions Part 2, I. Scazziga, 5 minutes